Korpa 0
LAVANDA Eterično Ulje 10 ml

KOSTA AROMATICA

LAVANDA Eterično Ulje 10 ml

738.00 RSD

100% čisto, esencijalno, organsko, nerazređeno ulje.
Smanjuje grčeve i ublažava menstrualne tegobe.

Lavanda ili lavandula je biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae). To je žbunasta biljka visine od 50 do 80 cm, šiljatih listova i ljubičastih cvetova. Cvetovi i čitava biljka su izuzetno prijatnog mirisa. Jedna je od najviše upotrebljavanih aromatičnih biljaka u domaćinstvu.
Lavanda raste na području Mediterana, u južnoj Evropi, severnoj i istočnoj Africi i južnoj Indiji. Lavanda ima široku primenu u različtim oblastima. Komercijalno se uzgaja uglavnom zbog proizvodnje etarskog ulja. Ulje lavande se dobija destilacijom pomoću vodene pare, iz cvetova biljke. Glavne komponente ulja lavande su linalol, linalil acetat, 1,8-cineol, beta ocimen i kamfor.

Primena:

Ulje lavande se koristi u aromaterapiji, za inhalaciju, masiranje i dodavanje u kupke. Zbog prijatnog mirisa često se koristi u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Neizostavan je sastojak mnogih krema za lice. Podstiče epitelizaciju i zarastanje oštećene kože a takođe deluje i kao antiseptik, zbog čega se koristi u lečenju akni, rana, i drugih problema sa kožom. Direktnim nanošenjem ulja na opekotinu, sprečava pojavu plikova. Ulje lavande smanjuje anksioznost i pospešuje san. Preporučuje se da se nakapa par kapi ovog ulja na jastuk pre spavanja. Efikasan je insekticid – ulje lavande se stavlja u ormare i uspešno odbija moljce. Od njega se prave preparati koji se koriste kao zaštita od ujeda komaraca. Etarsko ulje se koristi za spoljnu upotrebu, utrljava u kožu i poboljšava cirkulaciju. Pomaže kod ublažavanja bola i napetosti u mišićima. Smanjuje grčeve te pomaže u ublažavanju menstrualnih tegoba.

Preporučuje se da se par kapi ulja lavande utrlja u predelu slepoočnica, na čelo, iza uva i uz rub okcipitalne kosti (zadnji deo lobanje, odmah iznad kičme) kako bi se smanjila glavobolja. Poznata je široka primena lavande u aromaterapiji. Poznavaoci ove oblasti kažu da ulje lavande dovodi do balansa između energetskih tela i čakri, na koja istovremeno ima smirujuće i energizirajuće dejstvo.

Preporučuje se osobama koje su u horoskopskom znaku VAGA (šarmantne, kreativne, romantične, društvene, diplomate).
Uz njuh za kreativnost i oko za dizajn, volite lepotu u svim oblicima. Takođe obožavate ravnotežu i inteligenciju, što čini Kosta esencijalno ulje lavande pravim za vas. Njegov miris i široka primena za kućne i beauty rituale čini ga idealnim za osobe rođene u znaku vage.

Napomena:

Pre nanošenja na kožu sva etarska ulja potrebno je razrediti u nekom od baznih ulja (bademovo, kokosovo, maslinovo, ulje jojobe itd.). Etarska ulja se ne smeju koristiti nerazređena. Etarska ulja nisu registrovana kao dodaci ishrani (osim u posebnim farmaceutskim oblicima), te
ih ne treba piti. Zbog mogućnosti individualnih reakcija preosetljivosti preporučuje se testiranje i proveravanje osteljivosti na određeno etarsko ulje, tako što se + jedna do dve kapi etarskog ulja razblaži u 5 ml baznog ulja (bademovo ili maslinovo) i dobijena mešavina nanese na unutrašnju stranu podklaktice. Ukoliko dođe do alergijskih reakcija preporuka je da se prekine sa upotrebom etarskog ulja. U slučaju direktnog kontakta sa očima ili sluznicom isprati velikom količinom vode.

Način čuvanja:

Čuvati na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi, van domašaja dece.
Serijski broj i rok upotrebe su označeni na kutiji i etiketi proizvoda.

Latinski naziv: Lavandula angustifolia
Metod ekstrakcije: Destilacija vodenom parom
Korišćeni deo biljke: Cvet
Zemlja porekla: Indija
Neto težina: 10ml



Povezani proizvodi