Korpa 0

Na kakau sa...Unom

Sa Unom Nikolić, vlasnicom FAB Living concept store-a, razgovarali smo o tome kako je epidemija korona virusa uticala na modnu industriju i potrošačke trendove Srbiji.

G & K: Kako je korona virus uticao na potrošačke trendove u Evropi i Srbiji?

UNA: U istraživanju koje smo uradili u saradnji sa konsultantskom firmom Flow State, pandemija Covid-19 drastično je promenila način kupovine na mreži i van nje.

Od izbijanja korona krize kupovne navike 59% odsto evropskih potrošača su se trajno promenile, a prema statistici Ecommerce News Europe, kao posledice pandemije, kupovina putem interneta u Evropi porasla je za 57 odsto.

Korona-kriza je nesumnjivo promenila navike potrošača i u Srbiji, što kao rezultat donosi dramatično ubrzanje procesa rasta online trgovine. 

Prema analizi Privredne komore Srbije, obim elektronske trgovine u Republici Srbiji udvostručen je tokom pandemije, a odeća i obuća spadaju u grupu proizvoda koji su se najviše kupovali.

To je i logično obzirom da je za mnoge potrošače online kupovina bila prva opcija imajući u vidu ograničenja u kretanju, količinu vremena koje su provodili kod kuće, potrebu da izbegnu gužve kao i skraćenje radnog vremena fizičkih prodavnica.

Takođe, veliki broj fizičkih prodavnica bio je potpuno zatvoren pa je online kupovina, bila i jedini kanal prodaje.

G & K: Kada pričamo o online kupovini, koje su njene prednosti i mane?

UNA: Uz prelazak na ‘ostajanje kod kuće’ drastično se menjaju i potrošačke navike - kada, gde, zašto i šta kupujemo. 

Glavne prednosti online kupovine su:

 • Ušteda vremena
 • Mogućnost kupovine 24x7
 • Veći izbor proizvoda
 • Bolje cene/veći popusti
 • Detaljnije informacije o proizvodu
 • Mogućnost jednostavnijeg upoređivanja brendova i modela.

Kada su u pitanju garderoba i obuća, kupci u Srbiji ali i u svetu, još uvek više veruju kupovini u radnji.

Što se Srbije tiče, jedna od glavnih razloga je nizak stepen poverenja kupaca u ceo proces, a rizici koji izazivaju negativna iskustva su:

 • Troškovi kurirske službe koji često plaća kupac.
 • Mogućnost da isporučeni proizvod ne bude očekivanih karakteristika i kvaliteta. 
 • Mogućnost da proizvod ne izgleda dobro na kupcu ili je veličina neodgovarajuća.
 • Neizvesnost kada će proizvod biti isporučen.
 • Predugi procesi reklamacije i zamene proizvoda.
 • Moguća krađa paketa na putu do kupca.

Bitno je istaći da relevantni zakoni štite kupca i da se naš tim trudi da svakom kupcu izađe u susret i dostavi naručeni proizvod na najlakši i najbrži mogući način.

G & K: Na koje se trendove treba fokusirati u doba korona-krize?

UNA: Kako bi zadovoljili sve veća očekivanja kupaca u digitalnom i fizičkom prostoru, prodavci moraju da promene modele prodaje. U današnjem svetu kupci očekuju pogodnost i širinu izbora koje donosi internet i online kupovina.

Sa druge strane, mogućnost da se proizvod vidi, dodirne ili proba pre nego što se ponese kući i dalje predstavlja važan korak u donošenju odluke da li ćemo nešto kupiti ili ne.

Ovo je posebno validno kada kupujemo garderobu, obuću ili asesoare nekog brenda ili prodavca po prvi put, bez pređašnjeg iskustva.

Zbog naše misije da se fokusiramo na lokalne brendove i proizvođače za koje verujemo da imaju internacionalnu perspektivu, ulažemo konstantan napor da ponudimo najbolje iskustvo kupovine - u online i offline svetu. 

Želim posebno da istaknem novitet u našem online shop-u, a to je je CLICK & COLLECT opcija za naše kupce.

Do skoro, naši kupci su imali dva izbora - da poruče online i dobiju proizvod preko kurirske službe ili da dođu u naš FAB Living concept store, gde mogu kupiti proizvod i odneti ga kući.

Sada imaju još jednu opciju – da proizvod kupe ili naruče online a preuzmu ga u našoj prodavnici.

Kada govorimo o Click & Collect opciji, prema istraživanju sajta Offers.com, garderoba i obuća nalaze sa na drugom mestu po učestalosti kupovine na ovaj način.

Takođe, kupci su 46% slučajeva prilikom preuzimanja u prodavnici kupili još neki proizvod.

Važno je napomenuti da će trend ovakvog vida prodaje rasti do kraja 2021.

Ono što možemo zaključiti prema podacima ovog istraživanja koje smo sproveli sa Flow State konsultantskim timom, jeste da su proces digitalizacije i korona kriza brzo i fundamentalno promenili navike i potrebe kupaca.

Naš fokus će i dalje biti da istovremeno pružimo neprocenjivo iskustvo kupovine i idemo u korak sa novim trendovima online i tradicionalnog shopping-a.

 Prethodni članak