Korpa 0

Na kakau sa....Shash

Intervju shash

Delikatna, večna…zaljubljenik u ples.

Upoznajte Sašu Šašić, umetnicu koja je svoju strast prema plesu pretočila u svoje odevne komade.

Sve je počelo pre jedno desetak godina kada je Saša odlučila da pokrene svoj modni brend Shash. Shash je Madrid. Shash je dama koja ima stav i bezvremensku sofisticiranost... 

 

  1. Šta u Srbiji znači imati sopstveni brend? Koje su prednosti, mane, a koji izazovi preduzetnika?

Umetnost je u meni i oko mene. Za umetnost je potrebna volja, snaga i odricanje. Ona je kao reka mog detinjstva – divlja, bogata, bujna i “srećna jer zna da će videti more”. I kao što se reka uliva u more tako se i umetnost “uliva” u moje kreacije. Upravo zbog toga, Shash identifikujem više kao umetnički projekat nego modni brend. Sve što stvorimo u okviru ovog projekta kreće se oko ideje i čina odevanja na jedan prirodan i spontan način. Mi plešemo, eksperimentišemo, gradimo, rušimo i ponovo gradimo. To su za mene izazovi.  

 

  1. Da li sama šiješ odevne komade?

 Ne, ne znam da šijem. Odrasla sam uz baku koja je šila i imala krojačku radionicu. Ona me je naučila da pravim jednostavne suknjice za lutke. Radile su se iz punog kruga bez šivenja. Kako sam rasla moje želje su postajale veće. Počela sam da smišljam odeću za sebe. Crtala sam kreacije, a baka je svaku moju zamisao pretvarala u jedinstven i neponovljiv komad odeće. Dugo, vrlo dugo, postojala je u meni ideja da moje kreacije ponesu i drugi. A, onda je ideja dobila ime i pretvorila se u SHASH, ispočetka stidljivo, a kasnije sve smelije, jedna za drugom nizale su se haljine, a svaka je od njih pričala svoju priču. Danas Shash čine ljudi koji su u njega uneli deo sebe, svako ponaosob. Počev od pažljivog odabira materijala, preko izrade, sve do finalnog proizvoda pre nego što stigne do potrošača… svaki proizvod prođe kroz ruke svakog člana tima. Na taj način sprovodimo besprekornu kontrolu kvaliteta. Ponosna sam na svoj tim.

  1. Kako izgleda tvoj kreativni proces, kako biraš materijale, boje, oblike?

 Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, u odlomku knjige, u pesmi, igri, tišini noći, svetlosti grada. Volim da razmišljam o konceptu komunikacije pre nego što kreiram samu kolekciju, kao i o celokupnoj ideji u kojoj je svaki deo procesa, od početnog odabira materijala do konačnog postavljanja fotografije na Instagram, nešto koherentno. Uživam da stvaram prostor u kome stvari dobijaju značenje među sobom.

  1. Tvoj najprodavaniji model je?

 KOKO – savremena, a klasična, retro i dinamična.

 

  1. Kako se snalaziš u onom malo dosadnijem delu posla, kako ga danas popularno zovu «menadžerizmom»?I gde se tvoji primerci mogu pogledati, kupiti

Ne mogu da kažem da u tom delu posla uživam kao u onom kreativnom, ali snalazim se. U Beogradu se može probati i kupiti u „Fab Living by Una" concept storu.

 

  1. Kako se već poznajemo dovoljno, možemo da pređemo na škakljiva pitanja. Reci nam, koji je tvoj omiljeni palindrom?

Kao devojčica sam volela pesmicu „Ana voli Milovana“. Kada sam saznala da se ta rečenica jednako čita sa obe strane, mom oduševljenju nije bilo kraja. Dugo je ovo bio moj omiljeni palindrom. U ovim godinama mi jednako dobro zvuči „Oni vole belo vino“. Kada bih trebalo da odaberem samo jednu reč, to bi sigurno bila reč „topot“. Odlično zvuči, zar ne?

 

  1. Opiši žutu boju nekome ko je slep.

Zamisli kišni dan, a nemaš kišobran. Potpuno si mokar i hladno ti je. Odjednom kiša prestaje i pojavljuje se sunce. Veliko, žuto, toplo sunce. Znaš da ćeš se sada ogrejati. Osećaš toplinu oko srca. ŽUTO JE SUNCE!

 

  1. Koju boju M&M-a prvo gricneš?

Boju sunca :)

 

  1. Ako bi imala šansu da odabereš koja bi životinja bila na ringišpilu, koju bi izabrala?

Od pamtiveka je čovek žudio da se vine nebu pod oblake. Setimo se legende „Dedal i Ikar“. Mnogo puta sam videla psa kako posmatra ptice u letu, čini mi se sa istom žudnjom. Zato bih na ringišpilu volela da vidim psa. Kad već nema krila za let, neka bar oseti „vetar u leđa“.

 

  1. Omiljena pesma iz 90-ih?

„Killing me softly“

 

I, za kraj, kaži nam, šta bi želela da budeš kada porasteš?

 Kad porastem, želela bih da buedm Sasha Šašić.

 

Pogledajte novu "SHASH" kolekciju ovde.Prethodni članak