Korpa 0

Kupovina preko interneta - šta treba da znate

Dok je u zapadnom svetu online trgovina počela da preuzima primat, u Srbiji se kupci i dalje teško odlučuju na ovakav vid kupovine. Iako online kupovina ima mnogo svojih prednosti, pre svega da štedi vaše vreme i omogućava vam pristup desetinama hiljada proizvoda koji možda nisu dostupni u gradu u kojem živite, kupci u Srbiji su nepoverljivi i, najčešće zbog nedostatka informacija, retko će se odlučiti da kupe proizvod "na neviđeno".

Skeptični ste oko kupovine preko interneta? Ne treba da brinete ako ste informisani oko svojih prava, i ako ste obratili pažnju na to da li je Prodavac ispoštovao važeću zakonsku regulativu.

Prava i obaveze Prodavaca i Kupaca u trgovini putem interneta regulisane su u Srbiji Zakonom o elektronskoj trgovini i Zakonom o zaštiti potrošača.

Najbitnije je da pre kupovine proverite da li Prodavac posluje u skladu sa važećim propisima, što između ostalog znači:

  • da su na sajtu prikazani podaci firme sa kojom zaključujete ugovor na daljinu (pun naziv firme i kontakt detalji)
  • da su jasno jeziku predočeni uslovi korišćenja i kupovine, način i brzina dostave, iznos troškova dostave, kao i uslovi za reklamacije i povrat
  • da su cene artikala prikazane nedvosmisleno
  • da vam je pre zaključenja kupovine omogućena konačna provera unetih podataka
  • da u porudžbenici moraju biti navedeni svi troškovi, uključujući i troškove dostave

Nakon što ste zaključili porudžbinu, Prodavac je dužan da vam elektronskom poštom pošalje obaveštenje o zaključenoj kupovini. 

Uz isporučenu robu, Prodavac je dužan da vam ispostavi validan račun za kupljene proizvode.

Kao i u svakoj drugoj radnji, i kupovinom preko interneta imate prava na reklamacije i povrat. Za svu robu kupljenu preko interneta, Prodavac je dužan da vam omogući povrat bez navođenja razloga, u roku od 14 dana od dana isporuke.

Zato, kako biste bili sigurni da bezbedno kupujete, uvek se pre kupovine informišite i zatražite gore navedene podatke na sajtu Prodavca. Sve što vas zanima, pitajte pre kupovine - savestan Prodavac će uvek odgovoriti precizno na sva vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. 

Iskoristite prednosti online kupovine i uživajte u bezbednom shopping-u.

 Prethodni članak Noviji članak