Korpa 0

NEŠTO VIŠE O... STUDIO MANUFACTURA

Intervju Studio Manufactura

Iza brenda Studio Manufactura stoji mladi i nasmejani Nenad Stojaković iz Beograda. Kada ga prvi put upoznate, odmah ćete primetiti njegov studiozni pristup svakoj temi i ozbiljnost protkanu neuništivim pozitivizmom - karakteristike njegove ličnosti koje se ogledaju u svakom malom umetničkom delu stvorenom njegovim rukama.

Od ranog doba Nenad je stvarao nakit od različitih materijala, ali se ipak isprva odlučio za studije molekularne biologije, dok ga njegov istinski poziv nije odvukao u Firencu. Tamo će na čuvenoj akademiji Riači (odsek za dizajn i izradu nakita) dobiti neophodno znanje tradicionalne izrade nakita, graviranja, fasovanja dragog kamenja, kao i crtanja i istorije umetnosti. Potkovan znanjem klasičnih metoda, sa namerom da ih implementira u svoju modernu viziju, Nenad se vraća u Beograd i osniva Studio Manufactura.

Od tada, glavni fokus je na prstenju, koje Nenad doživljava kao skulpture koje tek nošenjem iskazuju svoju punu lepotu i značenje.

Nenad svaki svoj prsten pravi sam, od izlivanja metala do najfinijih detalja, što podrazumeva mnogo znanja i rada u raznim granama zanata, ali takođe i dosta eksperimentalnih metoda, što je jedna od glavnih odlika njegovog nakita. Inspiraciju pronalazi najpre u biologiji, posebno u strukturama molekula i mikroorganizama, kao i u savremenoj skulpturi i arhitekturi.

 

G&K: Studio Manufactura je nastao organski, iz tvoje fascinacije nakitom od malena. Kako si se odlučio da se fokusiraš baš na prstenje?

NS: U školi sam radio priveske, broševe i minđuše, pa sam nastavio po inerciji i kada sam se vratio u Beograd. Tek kada sam krenuo da pravim prstenje shvatio sam da me to najviše inspiriše. Prsten je tehnički najizazovniji za rad, i po formi je najsličniji skulpturi. Mislim da je sve počelo kada sam svoje prve radove pokazivao prijatelju Boži Terziću, vajaru. On prsten nije gledao kao komad nakita, nego bi ga gledao iz svih uglova, komentarišući celinu, a ne samo deo koji se vidi kada se prsten stavi na ruku.

 

G&K: U svom radu od metala koristiš srebro, aluminijum i ponegde bakar i mesing. Zbog čega za tebe ovi materijali imaju prednost u odnosu na druge?

NS: Minimalističke forme najbolje izgledaju u metalu. Istrajan je i efektan, velike su mogućnosti pravljenja oblika, raznih tekstura pa sve do najfinijih detalja. Srebro je najzahvalniji metal za rad pa ga i najčešće koristim. Ako dizajn koji sam smislio nije izvodljiv u srebru onda prelazim na aluminijum, bakar, mesing...

 

G&K: Kako izgleda proces stvaranja jednog unikatnog komada Studia Manufactura od ideje do izrade? Da li se finalna ideja jednog prstena stvara u izradi, ili imaš jasnu zamisao pre nego uzmeš alat u ruke?

NS: Najpre osmislim dizajn. Onda u glavi rešavam tehničke probleme kako bi bilo što manje odstupanja od osnovne ideje. Sve to može da traje danima… Tek kada finaliziram ideju, počinjem sa izradom. Retko se desi da u toku izrade promenim dizajn. Ako se tokom rada na jednom prstenu pokažu nove mogućnosti, tehničke ili estetske, koristim ih tek u sledećem procesu.

 

G&K: Od skora si počeo da primenjuješ filigransku tehniku u svom radu, i na interesantan način je implementiraš u specifični izgled svog prstenja. Koliko je ova stara, a za tebe tako nova tehnika promenila tvoj pristup dizajnu i izradi nakita?

NS: Do sada sam koristio gravuru kada su mi bili potrebni fini detalji, a sada konačno mogu da uradim i filigran, zbog čega sam jako srećan. Videćemo da li će promeniti moj pristup, tek sam na početku, još uvek istražujem mogućnosti. Mnogi smatraju da je filigran prevaziđen, i drago mi je što sam se pridružio kolegama koji koriste filigran i u modernom dizajnu.

 

G&K: Kada smišljaš prsten, da li imaš određenu viziju žene koja će ga nositi? Ko je ona? I zašto i kada nosi tvoje prstenje?

NS: Tek kada završim prsten razmišljam ko i kako će ga nositi, i obično zamišljam ženu koja nosi neobičnu, ali jednobojnu odeću, i samo jedan komad nakita. S druge strane, uvek se iznenadim kada vidim kako žene kombinuju moj nakit sa svojim stilom, i to nalazim daleko interesantnijim od svoje jednobojne vizije.

 

G&K: Šta je sledeće za Studio Manufactura?

NS: Trenutno pravim skulpture od livenog aluminijuma. Eksperimentišem sa nekim novim organskim formama. Videćemo, može se desiti da tu tehniku primenim i na nakit…

 

na www.gromikakao.com

 Prethodni članak Noviji članak