Korpa 0

NEŠTO VIŠE O... MARINUSH

Jasmina Ćorović Intervju Marinush

Marinush je nastao kao kreativni ventil jedne grafičke i web dizajnerke. Potpuno organski, nepretenciozno, možda čak i stidljivo, Marinush se vrlo brzo probio do svoje publike, i našao svoje mesto na grudima i u željama mnogih. Ogrlice snažnog kolorita i tekstura u obliku pera postale su zaštitni znak i prepoznatljiva forma koja se vezuje za ovo ime.

Devojka koja unosi život u Marinush komade je Marina Andrin iz Novog Sada. Ona upija duh prirode koja joj je svakodnevna inspiracija i izvor energije, i prenosi ga u šarene, pozitivne interpretacije detalja flore i faune u kojima, na žalost, većina nas nema priliku da uživa svakodnevno. Tako nastaju jedinstvene ogrlice koje svakome ko ih vidi izazivaju osmeh, osećaj topline, i želju da ih ima.

Marinush manija se širi...

 

G&K: Marina, tvoj dnevni posao je u ulozi grafičkog i web dizajnera. To zvuči tako strogo u odnosu na slobodni, poletni duh prirode koji živi u nakitu koji praviš. Da li misliš da su ta dva dela tvoje ličnosti, ili su ipak nekako povezani i crpe jedno iz drugog?

MA: Te dve strane su vremenom postale neodvojive i sada se međusobno dopunjuju. U početku je bilo teško uskladiti ta dva prilično različita posla, i iako su suštinski oba vrlo kreativna, ja sam im ipak različito pristupala. U hodu sam učila kako da se bolje organizujem i počela da shvatam šta iz sfere web dizajna mogu primeniti na dizajn nakita i generalno ručni rad, i obrnuto. Kroz web dizajn sam ozbiljno shvatila svakodnevni rad i upornost jer u tom slučaju ne možeš da odlučiš da danas "nisi u elementu", s obzirom da radiš za važne klijente i boriš se sa rokovima. Isto tako, radeći dugo na istom projektu važno je imati svež pristup stvarima, biti otvoren za improvizacije i omogućiti različite perspektive, što sam naučila da koristim iz iskustva sa ručnim radom. 

Poenta je da kreativnost sama po sebi ne donosi ništa ukoliko se ne naučiš samodisciplini i svakodnevnom radu. Tako, po mom mišljenju, nastaju veštine.

 

G&K: Materijal koji koristiš u izradi je praktično jedini način da se dođe do slobodnih, organskih formi šara u tvojim ogrlicama. Šta je došlo prvo? Da li te je igra sa materijalom povela ka ovom stilu, ili si imala jasnu viziju i tragala za savršenim materijalom?

MA: Sve se to dešava usputno, kroz rad i eksperimentisanja. Tako i stil gradim, kroz testiranje različitih tehnika i materijala. Polimerna glina se pokazala kao najzahvalnija i najadekvatnija iz razloga što najbolje prenosi ideju za kojom isto tako tragam kroz proces izrade, a negde se pokazalo da je ideja eksperimentisanje sa živopisnim bojama, kao i želja da kroz detalje i teksturom pričam jednu jedinstvenu priču.

 

G&K: Tvoje ogrlice su specifične između ostalog po svom jedinstvenom, živom koloritu. One same po sebi govore da ti neizmerno uživaš dok ih praviš. Da li je tvoj proces i izrade više precizan i unapred osmišljen, ili je umetnički neuredan?

MA: Proces započinjem tako što jedino paletu boja donekle svesno i planski odaberem, a dalje samo pratim impuls i dopuštam da oblik sam sebe definiše. Znam da sam završila u momentu kad osetim da je sve na svom mestu. Takav proces je vrlo riskantan i pored toga što zahteva mnogo više vremena, ja ne mogu ni sebi da garantujem da će svaki komad biti uspešan. Doduše, upravo tako slobodan proces mi omogućava da se svaki dan igram i kroz igru otkrivam nove forme, tehnike, pa na kraju i nove komade.

 

G&K: Sve što izađe iz tvoje radionice je jedinstveno i neponovljivo, i veliki je ponos svake žene koja poseduje Marinush ogrlicu što zna da samo ona ima takvu. S obzirom da svakoj ponaosob posvetiš svu svoju pažnju i vreme, da li se vezuješ za njih, i da li razmišljaš ko ih i u kojoj prilici nosi?

MA: Svaka ogrlica mi jednako znači i za svaku se vezujem, baš iz razloga što se proces izrade ne može ponoviti. O krajnjem vlasniku jednog Marinush komada ne razmišljam toliko jer osećam da je to nekako lično, lično koliko je i taj komad jedinstven. Ali dok radim na njima, volim da verujem da svaki taj komad pripada nekome, samo je pitanje vremena kada će se to dvoje susresti :)

 

G&K: Malo ko zna da, pored ogrlica sa motivima pejzaža, šuma i životinjskog sveta, praviš i vesela šumska Marinush stvorenja. Otkud ta tvoja jaka povezanost sa divljom prirodom?

MA: Vesela šumska stvorenja su tu jer me raduju koliko i proces dok ih stvaram iz jednog glinenog oblačka. Volim da ih gledam dok nastaju i da im ulivam određen karakter, a pogotovo me raduje saznanje u kojoj meri se budući vlasnici pronalaze u njima i koliko se za iste vezuju. To mi mnogo znači. Što se prirode tiče, ona je definitivno moj najveći izvor inspiracije, najvažnija pokretačka sila, pa nije čudo da se kroz moje radove vidi taj uticaj.

 

G&K: Tvoja nova kolekcija, inspirisana pesmama nedavno preminulog Dejvida Bouvija, je donela i jednu novinu u formi ogrlica. Da li možemo da očekujemo slične novine u sledećoj kolekciji?

MA: Prolećna kolekcija koja se uveliko priprema, donosi nove poletne forme, i vrlo sam uzbuđena što ću uskoro to podeliti sa svima. Ideja je da kreiram ogrlice svedenih oblika ali i dalje obojene živopisnim bojama. Inspiracija su ptice, toliko mogu da otkrijem. Ovo proleće će biti u znaku nežnih i vedrih pastela, veselih detalja, inspirisano pticama i generalno, kao i uvek, prirodom :)

MARINUSH

 Prethodni članak Noviji članak